UWAGA - wybierz odpowiedni szablon w sekcji 'Styl' dla dodanego artykułu
NORMY WODY
Podstawowe wymagania fizyko - chemiczne i mikrobiologiczne,
jakim powinna odpowiadać woda pzreznaczona do spożycia przez ludzi.
Lp. Parametr Jednostka Dop. zakresy
1. Barwa [mg Pt/l] 15
2. Mętność [NTU] .....1
3. pH [-] .....6,5 - 9,5 1)
4. Przewodność elektryczna [m S/cm w 20°C] .....2500 1)
5. Smak [-] .....akceptowalny
6. Zapach [-] .....akceptowalny
7. Amoniak [mg/l] .....0,5 1), 2)
8. Azotany [mg/l] .....50 1)
9. Azotyny [mg/l] .....0,5
10. Chlor wolny [mg/l] .....0,1 - 0,3
11. Chlorki [mg/l] .....250 1)
12. Mangan [mg/l] .....0,05
13. Siarczany [mg/l] .....250 1)
14. Twardość ogólna [mg CaCO3/l] .....60-500 1)
15. Żelazo [mg/l] .....0,2
16. Utlenialność (KMnO4) [mg O2/l] .....5
17. Ogólna liczba bakterii w 37° C po 24 h w 1 ml .....20
18. Ogólna liczba bakterii w 22° C po 72 h w 1 ml .....100
19. Escherichia coli lub bakterie grupy coli typ kałowy (termotolerancyjne) w 100 ml .....0
20. Bakterie grupy coli w 100 ml .....0
21. Enterokoki (paciorkowce kałowe) w 100 ml .....0
22. Clostridia redukujące siarczyny (Clostridium perfringens) w 100 ml .....0
1)Wartość powinna być uwzględniana przy ocenie agresywności korozyjnej.
2) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l.